Tryck på någon plats på kartan så får du bilder.

 

Bali. Bara namnet känns underbart. Och visst kan det vara en sagolik  upplevelse att vakna upp en vacker morgon av att en ung kvinna ljudlöst skrider fram och tänder små rökelsestickor utanför vår bungalow. En sötaktig doft sprider sig in i rummet som påminner oss om att en ny dag har kommit.

Morgonpigga galande tuppar signalerar för oss att det är dags för frukost, strax dyker en ung pojke med frukostbricka över axeln upp, serverar oss på vår underbara terrass med utsikt över en frodig ravin med swimmingpool och med vulkaner i fjärran i utkanten av staden Ubud.

 

 Som turist på Bali kan man även utsättas för den motsatta upplevelsen som skapar frustation och misstänksamhet.

Jag skall här berätta  tre olika upplevelser som besökare på egen hand kan råka ut för.

 

Flygplatsen.

 

Vi landar mitt på natten. Kaos och förvirring i bagagehallen. Mängder av ”hjälpsamma” bagagebärare är på språng. Vi har bestämt oss att vara först till vår väska.

Plötsligt står han där leende. Is it your luggage? Vi förklarar att vi inte vill ha någon hjälp dom få metrarna genom passkontrollen och försöker grabba tag i väskan. Han vägrar släppa taget. Vi förklarar att vi inte har några pengar, nu får han skylla sig själv.

I biljettkön för taxibiljetter vid utgången står han tålmodigt och väntar med vår väska. Då vi har fått våra taxibiljetter piggnar han till och tar vårt bagage till en väntande taxi. Han följer oss in i bilen och kräver oss på pengar. Nu har jag blivit riktigt sur och vägrar. Efter en häftig ordväxling inser vi vårt nederlag då taxin vägrar köra. Han får en lämplig sedel som jag hittar i min ficka. Bagagebäraren blir missnöjd och öser otidigheter på alla upptänkliga språk ink. Smålänning innan  taxichauffören lyckas stänga dörren och får köra.

 

Hos penningväxlaren .

 

Det finns mängder av butiker och växelkontor där alla försöker att locka kunder med förmånliga växelkurser.

I butiken möter oss en ung flicka. Vi frågar om vi kan växla våra checkar till växelkursen som står på tavlan utanför. Hon nickar och för oss till ett kontor i bakre regionerna. Vi tar fram våra checkar och hon synar dem noga och ber oss sedan att skriva på. En äldre man dyker upp  och kontrollerar noga affären. Checkarna försvinner i en låda och hon börjar räkna upp våra sedlar med dom små valörerna först och överlämnar en bunt. Vi kontrollräknar och upptäcker att 200.000 Rp. saknas. Hon räknar om på nytt och byter ut några sedlar. Vi får bunten och upptäcker att fortfarande samma summa saknas. Vi förklarar med övertydlighet, räknedosa, skylten utanför och penna. De verkar helt oförstående. Hon byter ut några sedlar och lägger till några med ögonkontakt mot den äldre mannen och undrar vänligt om vi nu är nöjda. Plötsligt kommer en förklaring. Kursen gäller bara för 100$ checkar! Skillnaden är orimlig. Kan våra 50$ checkar halvera kursen? Hon tar tillbaka hela bunten och fiskar upp en ny sedelbunt ur lådan och glömmer att stänga lådan. Jag ser våra checkar överst i lådan och ser en desperat utväg. Inser att vi omöjligt kan få en rimlig kurs för våra checkar. Kastar mig över bordet, lyckas få tag på checkarna och rusar ut ur butiken .

Vid nästa ”växelkontor” höll vi hårt i våra resecheckar tills rätt summa hade räknats fram. Med hot och varningar till kommande turister och till alla turistbyråer, om inte summan var rätt skulle jag skära halsen av dom.

Då vi lämnar butiken hör vi. People like your is no god for the business.

 

Tempelbesöket.

 

Templet Pura Besakih. Balis modertempel som ligger halvvägs upp på Balis högsta vulkan Gunung Agung 3,142 möh. har en vidunderlig vy över en stor del av ön.

Vi parkerar vår bil nära stora ingången och ”vänliga” parkeringsvakter visar oss till entrén där uniformerade ”tjänstemän” vänligt upplyser om att utländska besökare måste lämna en donation om de vill besöka templet. De visar oss en bok där dagens turister mycket prydligt har lämnat stora summor och att även vi måste donera. Vi känner oss överrumplade. Hur skall vi göra? Det känns ju snopet att vända här. Skulle dom godta 1/3 av de summor som var donerade enligt boken? Jag skriver 20.000 Rp. omk. 75:- och hoppas att det skall räcka. Jag riktigt känner deras förakt min fräckhet och snålhet är. Med en ohövlig gest blir vi inknuffade och genast står en man med ett skynke till låns för en hutlös summa, som jag måste ha för att skyla mina ben och för att komma in i templet. En äldre ”vänlig” man hänger oss i hälarna på väg upp mot templet. Han berättar om templets historia och visar oss runt i det vackra templet Vi har ju donerat och han kanske ingår i priset tänker vi. Efter någon timme märks att vår ”guide” börjar bli otålig och kommer med allt mer förbud till salar och små ”heliga” tempel. Vi tröttnar och återvänder med ”guiden” i hälarna. Han börjar berätta om sin stora försörjningsbörda och hur hårt livet är att leva på Bali. Till slut kommer det fram. 25$ kostar guidningen. Först donationen sedan sarongen och nu detta. Förgrymmad ger jag honom en summa jag tycker han är värd. ”Djupt besviken lämnar han oss på halva vägen”

 Bestört över bondfångeriet lämnar vi med blandade känslor Besakihtemplet

En nyttig läxa är att om vi hade läst vår guidebok lite noggrannare så hade vi sluppit utgifterna. Det är het gratis att besöka templen på Bali och någon guide behöver man inte ha.