Jordanien

 

 

                        

Tryck på en bild så följer du med på vår resa

 

Mats och Lilian i Petra

  Utsikts katra från Mount Nebo mot alla   bibliska platser

Lilian badar i Döda havet

Wadi Rum

 

Jordanien resan hösten 2012

 Petra tyckte min yngsta son Stefan, som hade cyklat dit från Haninge var ett sevärt resemål för oss. Redan tidigt på våren anmälde vi oss för en resa som blev allt för tidig på hösten, då vi befarade att värmen skulle bli allt för påfrestande. allt var uppbokat längre fram.

Att vänta till nästa år tyckte vi var lite osäkert med tanke på all den oro som länderna runt omkring genomgår.

Vår resegrupp som bestod av 17 personer av skiftande åldrar från 40 till 80 år och hade resvana och nyfikenhet. Albatross resor guidade oss runt i en skakig buss med turistpolis, lokal guide och nordisk guide.

 Allt fungerade bra förutom att våra guider borde ha en ficklampa att lysa upp mörka gångar och trappor eftersom det kunde lätt hända en olycka. Maten som serverades var ok. men lite enformig. Mycket grönt och ovanliga efterrätter. Något "hålligång" efter den sena middagarna blev det inte, vi var allt för trötta av alla intryck och upplevelser vi hade fått under dagen. Hotellstandarden var skiftande, dom fyra stjärnorna hade det nog gått inflation på.

Jag förundrades över hur mycket det byggdes i landet. Massor av halvfärdiga hus överallt och på många ställen hade byggandet stannat av. Miljömedvetandet var nära på obefintligt. Det var enormt med skräp över allt och längs den allmänna stranden mot Röda havet lämnades sopsäckar helt öppet.

 Jag som hade sett fram emot att få snorkla i en undervattens nationalpark som skulle ha vackra koraller och ett sänkt fartyg. Men väl där såg jag knappt några havsdjur förutom några sköldpaddor. Stranden utanför vårt hotellområde var fiskrikare.

Ett bad i Döda havet ingick ej i resan utan kunde ordnas mot att Albatross resor fick 20$ av var och en. Ett något fult knep då alla måste vara ense i gruppen om turen skulle bli av. Ingen i gruppen vill ju sitta med ”Svarte Petter”. Efter badet i det oljiga och varma vattnet höll jag på att ta en "Dödahavs sup" då jag kom över på magen. Lunchen vid badplatsen var dyr och ganska dålig.

Vår buss hade i sin kylbox vattenflaskor som var till för oss, något pris per ½ liter flaska talades det inte om, det var bara att hämta då vi blev törstiga. Då vi lämnade bussen i Aqaba meddelades att priset för en flaska var 1$ per ½ liter flaska för de flaskor som vi hade tagit under resan. Det var mer än dubbelt mot vad det kostadet i en vanlig butik och dessutom hur skulle vi komma ihåg det antal flaskor vi hade tagit under hela resan? Vår chaufför var missnöjd då vi kom fram till flygplatsen på hemvägen. Han hade ej fått tillräckligt betalt för de vatten vi hade tagit.

Landet upplevdes som ganska dyrt och på dom rastställen där vår buss stannade var det extra dyrt. En liten pappmugg kaffe kunde kosta upp till 4$.

 I stort var det en bra och minnesvärd resa och väl värd sitt pris.

 

 

Våra resegrupp i Jerash

Vår grupp blickar ut över staden Amman från den antika Citadellkullen

 

Vår buss chafför och turistpolis som var med på hela resan

 

 Too Index          Följ med på vår resa i Jordanien.        Till Jerash