Torsdagen den 19/3

 

Frazer Island

 

Lämnar våra tunga resväska i receptionen. I dag börjar äventyret. Bilarna är framkörda och en sista koll att allt är med. Vädret är fint och det känns kul att köra. Utefter vägen ner till färjeläget måste vi lösa tillstånd till Frazer Island.

Överfärden tar en halv timme och går i långa stycken i en uppmuddrad ränna i det grunda sundet.

Den första anblicken av ön ser motbjudande ut. Sumpiga träskmarker så långt ögat ser. Vägen vi färdas på består av två djupa spår och behovet av fyrhjulsdrift är ett måste. Vår bil hoppar fram och Lilian har fullt upp med att hålla sig kvar i bilen. Skogen tätnar ju längre in på ön vi kommer. I centrum av ön finns ett infocenter där vi stannar och tar en promenad.

En liten bäck rinner i genom regnskogen, med vatten så klart att det blir osynligt. Vi fortsätter på en liten stig och överraskas av en stor grön orm ringlades framför våra fötter. Jag får upp min filmkamera och försöker med darrande hand ta några bilder. Lite uppskrämda fortsätter vi vår vandring och kommer till slut till sjön Basin Lake, där vi passar på att ta ett naken dopp i värmen då vi blir ensamma. Vattnet är klart, rent och svalt och jag riktigt njuter. Nästa sjö blir Lake Mc Kenzie. En fantastisk vacker sjö omgiven av vita sanddyner. Badar och snorklar i det otroligt klara vattnet, solar och lunchar på vår matsäck.

På väg till stranden på östra sidan måste vi stanna på flera ställen för att filma och fotografera dom enormt stora Satinay träden, täckta av slingerväxter långt upp bland trädkronorna.

Stranden vi till slut kommer till är av slät hårdpackad sand och vi drar iväg längst havet så vattnet sprutar. En njutbar känsla av frihet kommer över oss. Efter någon mil kommer vi fram till ett skeppsvrak nästan helt genomrostat som här strandade 1935.

Färden går vidare och efter någon mil längst stranden svänger vi av. Bilen får gräva sig i genom sanden. Jag kör fort av rädsla att köra fast i den delvis obefintliga vägen. Lilian tappar humöret av att det hoppar för mycket hon har svårt att hålla sig kvar på sätet. Det börjar bli sent, vi ser vildhästar som med förundran stirrar på oss. Till slut är vi framme vid vår campingplats och får upp vårt tält nära stranden. Kokar potatis, värmer köttstuvning och delar på en flaska vin till ost, kex och chips. En orädd Dingo kommer fram och snokar. I månskenet tar vi en promenad längst stranden, lägger oss på en stor sanddyn och hör havets brus. Sanden är behagligt varm, det är helt vindstilla och hela universum kommer nära.

Upplevelsen är nästan overklig.

 

 

Fredagen den 20/3

 

Sovit oroligt. Tält och sovsäck luktar unket och är skitigt. Inte en natt till säger Lilian. Gör i ordning frukost och upptäcker att brödet är mögligt. Packar i hop och tar en tur mot norra spetsen av ön men vi blir tvungna att vända efter någon kilometer då den körbara strandremsan försvinner ut i havet. Vi vänder och stannar vid ”Champange poolen”. Stilla Havets vågor bryter sig in med en enorm kraft in i en liten bassäng där det kokar av vitt skum. Efter ytterligare några km, längst den smala strandremsan kommer vi fram till Indian Head, en hög klippa vid havet som liknar ett indianhuvud. Vid foten av klippan håller några sportfiskare till som fiskar haj. Vi klättrar upp toppen av klippan och får njuta av en hänförande utsikt ut över ett färgskimrande hav. Sätter oss och vilar en stund och väntar på att tidvattnet skall dra sig tillbaka så vi kan fortsätta vår färd längst havet. Nära stranden hittar vi en liten sötvatten göl i sanden, vi stannar där och tar oss ett skönt bad i det ljumma sötvattnet .

Någon mil söderut längst stranden stannar vi vid Read Canion där en liten bäck rinner i genom den mineralhaltiga sanden som nästan bländar oss i skarpa röda nyanser. Några ungdomar badar i bäcken, vi slår upp vårt campingbord och äter lunch. Lilian blir överfallen av bromsar så lunchen blir snabb.

Lite längre fram går stigen till Lake Wabby. Promenaden blir dryg i sanden och värmen. Stigen går delvis i genom en lummig Pinje och Eukalypus skog. Efter någon timme kommer vi fram till under bart vacker sötvatten sjö, omgärdad av höga sanddyner. Vi badar och njuter och prövar att åka kana utför dom branta sanddynerna som stupar ner i sjön. Plötsligt dyker den hungrige Japanen upp och beklagar sig på livet. Vi bjuder på lite frukt och förundrar oss över hur han kan resa och tigga sig fram utan pengar. Ett gäng ungdomar som har letat sig hit har fått leklusten tillbaka. Man hoar, tjoar och skrattar så det ekar runt sjön och åker kana på dom branta sanddynerna ner till vattnet.

Solen börjar gå ner och vi blir tvungna att lämna den paradisiska platsen. Någon ytterligare mil längst stranden tar vi in på hotell Eurong, där vi får ett fint rum för 68 A-dollar. Dingon utanför på gräsmattan har registrerat vår ankomst och visar tydligt att den vill ha mat av den nyanlände gästen .

Bränd rumpstek till middag på utomhus serveringen, och ur mörkret kommer en dingo fram och närgånget tigger våra  mat rester. Myggen anfaller i nattmörkret tills sömnen tar överhand.

 

 

 

Lördagen den 21/3.

 

En Dingo sitter på gräsmattan och tittar på oss då vi äter frukost på balkongen. Vädret är vackert då vi skumpar i väg mot sjön Lake Jenning. Vägen liknar en väl upptrampad kostig och kantas av jättelika tropiska träd som nästan helt skymmer dagsljuset. Det blir nästan mörkt under trädkronorna. Lake Jenning skymtar till slut fram i vegetationen, igenvuxen av vass och sjögräs. Vi fortsätter den allt mer oframkomliga stigen och försöker med andan i halsen parera dom största hålen, där vi lätt kan bli uppslukade och spårlöst försvinna i kvicksanden. Lake Birrabeen dyker till slut upp med sina kritvita stränder. Här stannar vi och badar vilar och har det skönt i det varma och klara vattnet. Vi är nästan helt ensamma om sjön. Färden går vidare till Lake Benaroon i närheten där vi dukar upp vår medhavda matsäck. Den här sjön är ganska igenvuxen och påminner om en svensk skogstjärn  med mygg och rastplats.

Efter vår lunch styr vi färden till Central Station där vi stannar och tar en promenad i regnskogen. Utefter ett vattendrag ser vi ålar och en del andra okända fiskar i det kristallklara vattnet. Lilian har blivit anfallen av mygg, och slår villt omkring sig.

Sent på em. tar färjan oss över i ett lerigt dike till fastlandet. Vi bokar in oss för en natt på Colonial  Log Cabin och får ett bra rum med dusch och toa, lämnar sedan bilen tillbaka och bokar en plats nästa dag på bussen till Surfers Paradise.

På kvällen hänger vi med ungdomarna in till stan och äter pasta och har en trevlig kväll.

Tre grupper åkte tillsammans med oss över till Frazer Island. En grupp blev kvar på ön, men lyckades efter många strapatser komma tillbaka sent på kvällen.

 

 

Söndagen den 22/3

 

Brisbane

 

Packar och säger adjö till kakaduan, som har roat oss med prat och lek. Checkar ut och tar motellets buss till busshållplatsen. Av våra medresenärer blir vi avrådda att åka till Surfers Paradise, så vi ändrar oss och hoppar av i Brisbane. Vädret är soligt och lagom varmt. Landskapet är platt med enorma anas och bananodlingar.

Vid tvåtiden kommer vi fram till Brisbane. Bussen stannar vid en jätteterminal i centrum där vi villrådiga hoppar av. Var skall vi bo i natt? Hittar några hotellbroschyrer där vi fastnar för ett hotell för 54$ för ett dubbelrum nära centrum. Rummet vi får är unket och luktar rök, vädrar och packar upp. Hotellet nästan tomt på gäster, är mörkt och ruggigt, men tanten i receptionen verkar vara trevlig och informerar oss om stan. Det är söndag och det mesta är stängt. Vi tar en promenad till köp och gågatan Queens Street, en mysig gata kantad av vackert restaurerade byggnader från sekelskiftet. Ser en mysig restaurang med markistäckta balkonger där vi stegar in och beställer mat och vin. Plötsligt smäller det till. Blixt och dunder och regnet vräker ner. Innestängda av busvädret dricker vi oss lite lummiga av husets goda vin. Då regnet har slutat passar vi på att ringa hem till pojkarna, allt verkar vara bra. Resten av dagen strosar vi runt i centrum och försöker hålla oss så mycket under tak det går i regnet. Äter middag på en engelsk restaurang. Trötta och något lummiga av allt vindrickande letar vi oss sedan hem i mörkret.

 

 

Måndag den 23/3.

 

Frukost på Mac Donalds för 2 $. Vädret är vackert. Brisbane är Queenslands huvudstad och har omk.1 miljon invånare. Stadskärnan är koncentrerad och domineras av skyskrapor blandad med äldre välbevarade byggnader. 1988 var staden värd för Wold Expo, så allt är nyputsat och fint.

Queens Street är stadens huvud och affärsgata där utomhus barer och restauranger avlöser varandra i en lång rad. Musikanter uppträder här och var och försöker överleva på givmilda turister. Staden är mysig med blandning av gammalt och nytt. Vi fortsätter vår promenad över floden och kommer till Riverside Center ett nybyggd område för handel, rekreation och en hjulångare för utflykter på floden. Besöker S:t John Cathredal där vi träffar en vänlig dam som berättar om kyrkan. Lilian blir imponerad av sittdynorna som är broderade i Stramalj, skänkta av församlingar från hela Australien. Vi fortsätter till Botaniska trädgården där vi tar en öl på en bar i värmen. Massor av ungdomar solar i värmen. Enormt stora träd skuggar och det känns skönt att ta en promenad efter flodstranden. På trötta ben kommer vi hem sent på em. Köper några öl och lite tilltugg till tv-tittandet och lyssnar på nyheterna från Sverige innan vi slumrar in till en ny dag. 

 

Tisdagen den 24/3.

 

Byron Bay

 

Checkar ut och äter frukost på Mc Donalds. Kånkar sedan våra tunga väskor till bussterminalen och bokar en plats på 13-bussen till Byron Bay. Lämnar vår packning på stationen och tar en tur på stan och besöker Duty Free shopen på Mall Street där vi köper varsin Swatch klocka. Promenaden går sedan över Victoria Bridge till Cueensland Cultural Centre där massor av intressanta ting är utställda. Bl.  ann. världens minsta  jorden runt seglare, bilar och hästdiligenser. Tiden går fort, så vi måste skynda oss till baka för att inte missa bussen. Vi köper lite läsk och frukt som matsäck och så i väg med den nästan folktomma bussen. Färden går i genom Surfers Paradise med massor av skyskrapor, barer och casinon nästan utan slut. Stränderna ser inbjudande ut, hit kommer miljoner soldyrkare från hela Stilla havsområdet på sin semester.

Vid femtiden på em. är vi framme i Byron Bay. Australiens östligaste udde. Bussen stannar vid ett brokigt hus som visar sig vara turistinformationen för orten. Vi frågar tanten som förestår stället om hon har något bra förslag på bra rum. Hon ringer och hör sig för om pris och lediga rum i närheten. Hon tar vårt bagage i sin bil och visar oss runt. Vi tar ett rum som är rent  på ett motell för 55$ natten nära centrum och havet. Hon vill gärna hjälpa oss för hon har blivit så vänligt bemött av svenskar. ( Förmodligen fick hon provision av rumsuthyrarna) På kvällen hittar vi en bra kött restaurang och som avslutning på dagen en öl och Black Russian bland mängder av ungdomar från hela världen på en bar vid stranden.

 

 

Onsdagen den 25/3.

 

Köper färskt bröd i en liten brödbutik i närheten till frukost. Byron Bay är en liten by med fantastiska stränder och vacker natur med världens ljusstarkaste fyr på en hög klippa. Byron Bay är ett populärt ställe för hippies och andra ungdomar som tycker om att bada, surfa och dricka öl eller bara slappa. Vi hyr cyklar och trampar till Broken Head. En stig tar oss genom regnskogen längst ut på en udde. Enorme vågor från havet slår med en ohygglig kraft in mot dom två systrarna som klipporna heter. Skådespelet tar nästan andan ur oss. Vi sätter oss ner och bars förundras av skådespelet och dånet från havet. På väg hem tar vi cykeln längst med den långa stranden där i solar och badar tillsammans med ungdomar som med sina surfingbrädor ligger och väntar på dom rätta vågorna. Lilian tycker det är obehagligt att bada då starka strömmar griper tag om benen och hotar att dra ut henne. Vattnet är varmt och skönt. Vi fortsätter vår cykelfärd längst stranden ( det var förbjudet att cykla, men det viste vi inte) ömsom drar och cyklar där det går. Det tar en hel eftermiddag att komma hem. Då vi närmar oss fyren ser vi drakflygarna som seglar med uppvindarna nära fyr klippan. Då vi kommer hem är vi helt urpumpade av sol och slitet med cyklarna i den lösa sanden. Efter vila går vi ut på kvällen och hittar en trevlig restaurang som en svenska äger tillsammans med en australiensare. Det blir en trevlig kväll med god mat och mycket prat om Sverige. Svenskan trivs här och restaurangen går bra.

 

 

Torsdagen den 26/3.

 

En hel dag med sol och bad. Studerar surfarna som tydligen kan ligga i vattnet hur länge som helst. Även en del äldre kommer med surfingbrädor under armen. Vågorna går ganska höga och Lilian känner suget ut mot drunknings döden. Besöker på em. vättinrättningen i byn där en kvinnlig föreståndare håller ordning och reda.

På kvällen tar vi en promenad till backpakers för att äta middag. Jag vänder i entrén då det ser ut att vara för stökigt. Lilian blir arg och vänder tvärt om hem och hittar en burk spagetti i kylen. Jag vandrar utomhus runt och känner mig upprörd av uppståndelsen. Handlar en pizza som jag tar hem, och efter att vi har lugnat ner oss kommer vi överens om att ha en egen kassa i fortsättningen. Innan vi lägger oss ser vi lite på TV och lyssnar på nyheterna från Sverige och sedan somnar vi in.

 

 

Fredagen den 27/3.

 

Växlar till oss egna pengar, så att vi kan äta och köpa det vi vill. Bokar plats på bussen till Sidney, och tar sedan en promenad längst den vackra stranden mot fyren. Vi hittar en stig som slingrar sig upp till fyren där vi får en hänförande vy över Stilla Havet. Långt där nere kan vi skymta stora fiskar bland vågorna som sakta rullar in mot klipporna. Några drakflygare kastar sig dödsföraktande ut från stupen och seglar som måsar över havet. På återfärden  i genom regnskogen stannar vi och tar en glass på en bar med utsikt över stranden, stannar och tar ett bad. Lilian köper en mössa med skärm som skydd för solen. På kvällen äter vi en god middag och avslutar med en öl på stora strand restaurangen med utsikt över havet och med levande musikunderhållning.

 

 

Lördagen den 28/3.

 

Packar och får lämna våra väskor i receptionen. Bussen går kl. 18.00, så vi har en hel dag här. Lämnar filmrullar för framkallning, och sedan ner till stranden där vi lägger oss i skuggan och studerar surfarna. Läser och har det skönt. Äter lunch och dricker öl på strandrestaurangen och har det riktigt slappt hela dagen.

Motell ägaren är bussig och kör våra väskor till busshållplatsen. Han ställde hela tiden upp, var mycket hjälpsam och försökte på alla sätt få oss att trivas. Motellet var jättefint, rent och snyggt.

Bussen var halvfull, så vi kunde breda ut oss på två platser och försöka sov under natten.          

 

              Till Sidney                             Back