Sidney.

 Söndagen den 29/3

Tidigt på morgonen gör vi entré över världens största järnbro och får en magnifik utsikt över Sidneys hamn och operahus. Vädret är grått och småregnigt. Efter en natt med usel sömn och ont över hela kroppen, hoppar vi av vid centralstationen och medan Lilian vaktar väskorna går jag runt och letar efter turist informationen, som var stängd den här tiden på morgonen. Hittar några bagage boxar där vi kan lämna vårt bagage och sedan ut på stan för att leta efter något tidigt frukostställe och hittar ett öppet Mac Donalds i närheten.

När vi kommer till baka är Turistinformationen öppen och vi bestämmer oss för ett hotellrum nära centrum för 50$. Tar en taxi med en något vulgär och enligt Lilian otrevlig kvinnlig chaufför.

Rummet är litet men ser rent och just ut. TV, kylskåp, air condition och kok möjligheter. Tanten i receptionen verkar vara trevlig men pratsam. Duschar och stupar i säng. På em. går vi ut på stan och tar en tur på monorailen som går runt dom centrala delarna och hamnen. Vi tar sedan en öl och ringer hem till grabbarna som mår bra i den svenska vinterkylan. Middagen äter vi på en roterande restaurang på toppen av Sidney Tower  300 m upp i liften. Utsikten är hisnande över 4 miljoners staden. Buffen  smakar gott, men dyr 70$ för två. Vi åker hem i taxi uttröttade och dästa. 

 

Måndagen 30/3

 

Först en stadig frukost på restaurang vid Oxford Street som går i närheten. Mina sandaler har tagit slut så vi går runt och letar. Passande sandal storlekar tycks vara mycket ovanliga i Australien. Hösten är här och alla sommarskor har tydligen tagit slut.

Vi strosar ner mot Circular Quai efter ett besök på Martin Place där vi tittade och lyssnade på ungdomar som uppträdde för lunchlediga och turister.

Hoppar på en sightseeing båt och beundrar Sidneys skyskrapor från sjösidan. Operahuset och den enormt stora Sidney Harbour Bridge dominerar hamnområdet. Turen går mot Rose Bay där den vänder. Många fina badstränder nära staden och massor av fritidsbåtar. Turen tog två timmar med flera stopp där man kunde stiga av och på.

Vädret är behagligt varmt och på em. går vi hela vägen hem från hamnen och vilar. På kvällen letar vi oss i mörkret till nöjes gatorna i stadsdelen King Cross. Här finns dom flesta Backpackers och många ungdomar fastnar på skumma barer och klubbar under sin Australien vistelse. Vi studerar  det ” syndiga livet” bland porr och striptease i området. Mängder av restauranger finns även här och vi äter en god middag på ett något mörkt och skumt ställe. Här sjuder det av liv och alla ” läggningar” accepteras. Lite runda under fötterna letar vi oss sent hem i mörkret. 

 

 

Tisdagen den 31/3.

 

Efter frukost på rummet tar vi en promenad till stadsdelen Paddington. Stadsdelen har små charmiga 1800-tals hus som varsamt har restureas och påminner om en svensk småstadsidyll.

Gatorna är smala och backiga med mycket grönska. Vi vandrar runt och känner  nästan hur nybyggarna under sekelskiftet levde bland mängder av små butiker och mysiga restauranger.

Då vi kommer tillbaka till vårt rum har städarna sprutat rummet med insektsmedel så vi får inte komma in. Vi tar i stället bussen till Circular Quay och äter lunch, Köper biljetter till operahuset och till en guidad visning på em. Det tog fjorton år att bygga operahuset, och det stod klart 1973. Huset är helt fantastiskt och är mycket större än man anar. Fasaden är täckt med keramikplattor från Höganäs. Guiden visar oss dom enormt stora konsertsalar och teatrar där balett och konserter  dagligen spelas till mängder av turister. Vi får bland annat se en repetition på teaterns balett.

På hemvägen köper vi en flaska Gin och lite middagsmat till en hemmakväll med en bra bok och TV-tittande.

Onsdagen den 1/4.

 

I dag går vi på upptäcksfärd i The Rocks. Först buss till hamnen och sedan en liten promenad mot Pier 1 vid foten av Harbour Bridge. Här landsteg kapten Artur Phillip år 1788 med den Engelska flaggan och förklarade landet tillhörande  Brittiska Imperiet. En karta på Visitors center visar oss vägen  till alla ”gamla sevärdheter”. The Rocks liknar ett frilufts museum och påminner något om gamla stan i Stockholm.

Efter en lätt lunch på en av dom många små matställen går vi till operahuset och ser en gratisföreställning på en särskild utomhusscen av ett par som underhåller med magiska tricks. En bra och rolig underhållning. På em. tar vi den nedslitna dubbeldäckade tunnelbanan till centrum där Lilian passar på att klippa sig och göra slingor. Jag besöker en mörk och skum bar där jag tar en öl bland  en massa konstiga människor. Efter ölen och klippningen besöker vi Victoria Building, ett imponerande affärspalats med över 200 butiker i flera våningar. Något av en upplevelse med alla lyx och flärdbutiker och drar oss sedan hem.

Vilar lite och byter om för middag och går till en Thairestaurang på Oxford Street i närheten. Köper en flaska vin på vägen i närheten, som sedan servitrisen får servera oss till räkor med sås. Gott och vällagat. Vi avslutar kvällen på en bar där vi har en trevlig kväll.

 

Torsdagen den 2/4.

 

Vaknar till ett grått och trist väder. Hösten har kommit. Vi går till  dom stora butiksvaruhusen i centrum och går runt bland alla butiker. Besöker Strand Arcade där vi tar en cappuchino efter lunch. Då vi kommer ut vräker regnet ner så det blir taxi hem . Skriver, läser och tar det lugnt med TV tittande tills regnet har upphört. På kvällen går vi till King kross. Vi har i tidningarna sett att tjejer får äta för 10 dollar ink.gratisdrinkar på nattklubben Studibakers. Varför inte, det låter spännande. Utkastaren i porten ser lite undrande på oss då vi är bland dom tidigaste gästerna. ”Är vi för gamla tro” ? Vi vänder och går ut och går nöjes gatan ner och hamnar till slut på en stökig ölpub med jukebox och bara män. Vi beställer en öl och Lilian kommer i samspråk med en Australiensare som bjuder på mer öl. Efter en stund så blir vi tipsade om att det längre ner på gatan finns en svensk restaurang som hette Skansen. Vi går dit  för att kolla in stället. En liten oansenlig skylt visar oss till restaurangen och vi bestämmer oss för att gå dit nästa kväll. Vi går sedan tillbaka till Studibakers där vakten mumlar något som jag inte förstår då vi knallar in. En rosafärgad Studibaker står som skylt över den berömda nattklubben. Vi hamnar lite vilsna och bortkomna i ett hörn av lokalen där mängder av ungdomar dansar till skränig rock musik. Vi är hungriga så vi tar för oss av pastan och salladsbuffén   En barflicka kommer med gratisdrinkar medan vi upptäcker att vi är nog ganska udda här. Det börjar bli sent så vi drar oss hemåt. Utefter vägen stöter vi på en Pizzeria. Det skulle smaka gott med en liten bit. Lilian bjuder en uteliggare en bit  och resten av växelpengarna då han blir avvisad från stället.

Livet i storstan kan vara hårt även i Australien för många.

 

     Fredagen den3/4.

 

Vädret grått och ruggigt. Tar en promenad genom stan och kommer till slut till Chinatown. Stora köpgatan där alla butiksskyltar är på kinesiska och många restauranger med röda lyktor. Gränsen till stadsdelen markeras med en ståtlig lejonportal. Vi får en känsla av att befinna oss i Kina. Den kinesiska trädgården ligger i närheten där vi löser inträde och strosar runt bland vattenfall, fiskdammar och lusthus. Det är vackert i hop med exotiska träd och blommor. Skolungdomar kommer blygt fram och frågar vilket land vi kommer i från. ”Vi ser nog lika exotiska ut som den kinesiska trädgården”. Promenaden fortsätter sedan till Darling Harbour där vi passar på att beundra vattens kulturerna nära Convention Center. Lunchen tar vi på en liten Japansk bar i köpcentret i närheten som har mängder av butiker och restauranger.

Mätta och dästa tar vi en båt till Circular Quay. Sidneys stora utflykts hamn. Här är det rörigt. Vi hör oss för i en av dom många resebyråerna om en utflykt till Blå Bergen som vi bokar.

Det blir en lång promenad hem nästan genom hela stan med avbrott på en mörk skum bar för en öl.

På kvällen tar vi oss i genom mörka kvarter till King Kross och till den svenska restaurangen Skansen. En skranglig trappa leder oss till en övergiven matsal där några unga servitriser serverar underbart god svensk mat. Jansons Frestelse, hårt bröd och en Skåne står på menyn.. Himmel vad gott. Lilian beställer Laxpudding och jag Biff Rydberg. En svensk  med ett halvskumt följe är lite tveksamma till menyn. Lars Roos örongodis klingar mjukt i bakgrunden. Svenskt kaffe och en konjak blir en värdig avslutning på en oförglömlig middag.

Efter en liten bensträckning tar vi taxi hem och somnar gott med den svenska maten i magen. 

 

Lördagen den 4/4.

 

 Blue Mountains.

Upp tidigt. Luften är klar och solen skiner. Nästan som en svensk höstdag. Vi bestämmer oss för en utflykt till Blue Mountains. En snabb frukost på rummet och sedan bussen ner till hamnen där utflyktsbussen startar. Det är dyrt med utflykter och Lilian klagar över att hon alltid får betala. Efter en stund kommer bussen och vi hittar en bra plats på dubbeldäckarens övervåning. Bussen blir fullsatt efter att ha åkt runt och plockat upp mest amerikaner och japaner. Chauffören är pratsam och berättar om allt vi ser utefter vägen mot Australiens första huvudstad Windsor. Här stannar vi och får frukost på en liten restaurang. Det smakar gott. Vi hinner även ta en liten promenad längst köpgatan som kantas av (gamla) låga envåningshus från förra århundradet. Staden bevaras så gott nu det går i sitt ursprungliga skick. Lite märkligt känns det att bli förflyttad till 1800-talet. 

Vid lunchtid är vi framme i Katoomba. Utsikten är vidunderlig över dom grönklädda bergen. Äter först lunch på en stor och stökig restaurang med en vidunderlig utsikt. Och sedan en tur på linbanan över ravinen mot klipporna Tre Systrar. Det känns pirrigt att hänga i en svajig fullpackad korg hundratals meter över marken. Ett vackert vattenfall stupar ner raskt under oss. Sedan tar vi en tur på världens brantaste bergbana. Vi kläms fast på ett smalt säte och sedan bär det i väg rakt ner i underjorden. Tågresenärerna skriker och vatten stänker ner oss.

Tåget stannar längst ner i en gammal gruva där vi alla stiger av för fotografering och beundra utsikten.

På väg hem kom vi i samspråk med några äldre amerikaner som var på sitt livs resa medan busschauffören underhöll med historier och populära  australiska visor. Bussällskapet stannade utefter vägen vid en djurpark där vi strosar omkring bland mängder av fåglar och där det största nöjet var att få klappa en Koalabjörn. Djurparken verkar tråkig och vi känner oss trötta. Bussen tar oss hem till vårt hotell, och det känns riktigt skönt. På kvällen klär vi upp oss och tar taxi till en restaurang med underhållning. Vi misstog oss på stället. Disco med hårdrock var vi inte upplagda för, så vi en ny taxi till en jazzklubb, som vi hade sett i reklamen. Ett toppenställe. Äter och njuter av jätteduktiga musiker till sent på natten. Trötta och på gott humör bär det hem i taxi.

 

Söndagen den 5/4.

 

Vackert väder. Vi tar oss ner till Circular Quay  och tar färjan till den berömda badorten  Manley. Genast hamnar vi bland massor av restauranger och butiker vid landfästet. Hit åker stadsborna för bad och nöjen. Massor med folk på uteserveringar som lyssnar till unga gatumusikanter från hela världen. Vi tar en promenad längst stranden i blåsten. Delar av stranden är avstängd för surfare pga. starka vattenströmmar, för oss badare är det lagom varmt för sol och bad. Lunchen äter vi på en av dom många snabbmatställena nära stranden. Det är kö till maten och ”slagsmål” om dom kladdiga borden. Lilian blir sur för att jag har valt ett billigt ställe.(Mats skall alltid bestämma) Vi fortsätter att sola och bada tills vi börjar frysa på em. 

Färjterminalen är proppad med folk då vi skall hem. Ett dixieland band underhåller vid landgången och jag blir tvungen att lyssna ett tag. Många segelbåtar är på väg in mot stan nu sent på em. Luften och värmen  känns som en svensk högsommar dag.

Buss hem och soppa med sallad på en restaurang i närheten.

På kvällen tar vi en barrunda och hamnar på en transvestit bar med scenuppträdande. Trångt och massor med folk av alla sorter. Det är rörigt och stökigt så vi går hem och i stället tittar på en film om Australien på TV till öl och chips.

 

 Måndagen den 6/4.

 

 Ännu en dag med vackert väder. Vi bestämmer oss för att åka till Bondi Beach, men poppar av bussen för tidigt. Efter att ha irrat runt och frågat oss fram kommer till slut med ny buss fram.

Beachen är hästskoformad och mycket vacker. Stora vågor rullar in och enstaka surfare kämpar sig ut för att hitta den rätta vågen. Det är gott om plats på stranden och vi hittar ett lämpligt ställe med fin sand. På en seafood restaurang nära stranden njuter vi av friterade räkor, bläckfisk, barramundiscallops och kaffe som avslutning. Vilken lunch! Sedan buss hem för dusch och en liten drink. Sent på em. hoppar vi på bussen ner till Circular Quay  och tar färjan över Parramatta River till Sidneys ”Djursholm”. Vi stiger av färjan för tidigt som vanligt och får gå en lång väg till brofästet av Sidney Harbour Bridge där vi börjar vår vandring över jättebron. Utsikten över staden i solnedgången är obeskrivligt vacker, nästan overklig med operahuset som en skimrande juvel.

Lilian har blivit trött och slut och på dåligt humör. Nu får det vara nog med lufsande efter Mats. Aldrig mer, lovar hon.

Bron skakar av långa tågsett som med jämna mellanrum passerar. Vår promenad fortsätter ner till The Rocks vid södra brofästet där vi pustar ut på en bar med  drink och öl. Nära stranden i The Rocks hittar vi en mysig uteservering med utsikt mot operahuset där vi får njuta av en utsökt Barramundi-middag. Nu mår Lilian bättre. Dom sjömans klädda servitriserna serverar ett japanskt sällskap bakom oss något vidrigt illaluktande (smörja).

Nöjda, trötta och mätta efter en lång dag tar vi en taxi hem.

Tisdagen den 7/4.

 

Vädret är grått och mulet. Vi tar en promenad ut på stan och av en slump hamnar vi på Sidneys konst museum. Här finns en stor avdelning med Arborgin konst, vardagsföremål, musikinstrument och jaktvapen. Vi fortsätter sedan vår vandring till botaniska trädgården, en lunga nästan mitt i stan. Det börjar regna fram på dagen så vi drar oss in mot centrum, handlar lite och sedan går vi hem

På kvällen äter vi middag på en liten italiensk restaurang på Oxford Street, där vi träffar några australiensare som avråder oss att åka till Thaiti. Dyrt och otrevliga människor, säger dom. Vi blir bjudna på Marsala vin efter maten och Lilian får en kyss på hand av servitören.

Jag är sugen på en öl, så vi tar en runda och hittar en bar med underhållning i närheten. Vi hittar ett ledigt bord framför en liten scen. Upptäcker i mörkret att vi hamnat på ett riktigt bögställe: Här hånglas det helt öppet. Showen är mer än vulgär och omgivningen mycket stökig. Det är så man blir rädd, säger Lilian.

Vi går hem och sover.       

Onsdagen den 8/4.

 

Packar och chekar ut vid 10-tiden. Lämnar bagaget hos tanten i receptionen. Hotellet har varit rent , snyggt och dessutom ganska billigt. Ett hotell vi skulle rekommendera .

Vädret är grått småregnigt och kallt . Vi huttrar och fryser i våra tunna kläder. Tar en sista tur ner till cityt och besöker topprestaurangen på Sydney Tower. Jag ville ta en sista vy över stan men upptäcker att jag har packat ner video batterierna i bagaget. Vår promenad fortsätter till The Rocks där vi köper några arborgin tavlor i tyg, äter lunch och växlar pengar. Lilian ringer PK-banken för att kontrollera sitt konto. Vi ligger på plus. Vår budget på 1000:- om dagen håller. En sista öl och det känns skönt att få lämna Australien efter två månader. Ett fantastiskt land. Efter alla negativa rykten on Thaiti känner vi oss lite spända av vad som komma skall.

Hämtar vårt bagage och tar en taxi till Flygplatsen där vi äter middag. Vi är tidiga och får vänta på vårt plan som avgår kl 20.30. Jumbon blir knappt halvfull. Efter gratisdrinkar och mat försöker vi sova på några av dom lediga platserna      

Back                                   

Tahiti