Tisdagen den 28/1

En dag I Penang

Efter frukost växlar vi pengar i tidningskjosken mitt över gatan och sen ut på stan för nya spännande upptäckter. Husen var byggda i gammal Engelsk kolonial stil. Många är fallfärdiga och ger ett ruffigt intryck. Avlopp från bostadshusen går på många ställen öppet i dom bristfälliga trottoarerna. Gatukomersen är i full gång med ett myller av människor och motorfordon i en salig röra. Vi besöker Kuan Yin Teng templet som är det lästa kinesiska tempel byggt i början av 1800-talet. Framför ingången står stora rökelsekaminer som sprider en tung sötaktig rök över hela området. Vi stiger in i röken och mörkret, köper några rökelsestickor för att hedra Buddan som sitter på ett drak och demonomgärdat altare. Det sotiga taket är smyckat med keramikplattor föreställande drakar och demoner i fantastiska mönster. Med svidande ögon letar vi oss ut till fågelförsäljarna som säljer fåglar till frihet tätt sammanpackade i små burar. Jag fick nästan lust att köpa hela rasket och släppa fåglarna fri för att slippa se djurplågeriet.

Vi fortsätter sedan promenaden ner mot havet till Fort Cornwallis. Fortet byggdes av fångar i början av 1800-talet . Dom Engelska kolonisatörerna förskansade sig här på den helt obebodda ön i rädsla för Hollänska rivaler. Fortet användes i dag som utomhusteater och museum.

Det är varmt och svettigt, vi läskar oss på ett närbeläget fik och Lilian blir fascinerad av några gäster som äter med vänster hand under bordet och utan bestick. Gästerna tvättar mycket noggrant både före och efter måltiden högra handen i framställda vattenskålar.

På eftermiddagen bokar vi flyg och hyrbil i en av dom många resebyråerna i närheten av vårt hotell, och tar en taxi till Botaniska trädgården. Här härskar apor i stora flockar (nästan som i filmen Apornas planet) Aporna jagar, tigger och förföljer oss så fort vi det minsta lämnar stigen genom regnskogen. Av oförsiktigt kommit jag en bit för mycket vid sidan om vägen blir jag anfallen av uppretade ap hanar och får fly för livet. Det är mycket vackert med vattenfall och mängder av exotiska växter och vi skulle njuta ännu mer om inte apornas terror fanns.

Vi får vänta länge på bussen hem. Mörkret faller och allt folk försvinner, vi står snart ensamma kvar på busshållplatsen. Myggen har ersatt ap terrorn och efter timmars väntan kommer bussen. Hungriga och trötta stupar vi in på närmsta restaurang , en Kashmirrestaurang där maten  är oerhört stark och dyr.

Vilken dag!

Onsdagen den 29/1.

Biltur runt Penang

Hämtar bilen på biluthyrningen för att åka runt Penangön. Vid biluthyrningen träffar vi det unga trevliga paret från Borglänge som vi tidigare hade träffat i Ao Pra Nang som vi bjöd med på bilturen.

Första stoppet blev Buddisttemplet Kek Lok Si någon mil söder om stan. Tämplet är det största och vackraste i hela syd östra Asien. Vid vårt besök var templet smyckat med röda pappers lyktor inför det Kinesiska nyåret. Nästa stopp blev ormtemplet. Templet är en stor turistattraktion med sina levande giftormar som slingrar sig runt små ställningar på båda sidor om altaret. Massor av turister trängs i röken och vi blev smått besvikna, allt var så litet , ormarna små och såg ofarliga ut. Av nyfikenhet tittade jag in bakom altaret i mörkret och såg en ställning full med slingrande ormar. Jag vände snabbt, dom var nog inte lika rökförgiftade.

Nu hade vi blivit hungriga. I fiskeläget Bayan Maung på sydspetsen av ön hittade vi en Kines restaurang som låg vackert till vid havet.

Vägen smalnar till och blir allt sämre och krokigare. Regnskogen  tränger sig på från alla håll längst sydkusten, efter omk. två timmars bilfärd kommer vi fram till fjärillsfarmen på västra sidan av Penangön där vi gör ett uppehåll. Farmen är en av världens största och har omk. 300 olika arter. Det är en skön avkoppling att vandra bland porlande bäckar omgivna av fantastiska växter och blommor i jätteformat. Besöket är väl värt inträdesbiljetten.

Fishing-village var vårt nästa mål men vi kör fel och kommer till en stor parkeringsplats där vägen tar slut. The end of the world. står det  på en restaurangskylt , och det stämde väl med den känsla vi hade. Vägen till Monkey Beach såg riktigt dålig ut så den avstickaren fick vara. Bilturen fortsätter utefter den norra kusten som kantas på avstånd av fina stränder och  turistanlägningar. Vi stannar för att ta ett dopp på en vacker och  nästan  övergiven strand. På avstånd ser vi något konstigt som ligger i sanden och då vi kommer fram ser vi en rutten Delfin som luktar as lång väg. Badlusten försvan och våra reskamrater Runar och Camilla var trötta så vi styrde hemåt.

På kvällen åt vi middag på City Bayview hotel. En underbart god malaysisk buffé middag på toppen av den enorma skyskrapan,med en fantastisk utsikt från den roterande restaurangen över en stor del av Penang och sundet in mot fastlandet.

Torsdagen den 30/1.

Efter frukost och inköp av flygbiljetter till Kuala Lumpur beger vi oss till bergbanestationen. Bergbanan går brant upp genom frodig djungel grönska med inbäddade lyxvillor. Slutstationen  på 800 m.ö.h. har en fantastisk utsikt över Georgtown och över sundet mot staden Butterworth på fastlandet. Vi strosar omkring, köper vykort och läsk i dom många små turistbodarna, besöker posten och beundrar en mycket vacker moské på toppen av berget. På nedfärden ser vi apor klängande i träden utefter bergbanan.

Vid lunchtid åker vi till semesterorten Batu Ferringhi på nordsidan av Penang för att äta och bada. Här finns många stora och eleganta semesteranläggningar. Vi hittar en strand som ser inbjudande ut, men när vi kommer fram så blåser det kraftigt och både sanden och vattnet är förorenat. Vi slår oss ner bakom en stor sten i skydd mot vinden och solar en stund.

På em. är vi till baka i stan och jag köper en videokamera för nästan halva svenska priset. Kameran är billigare här än i Singapore. På kvällen går vi till affärskomklexet Komtar och äter en hamburgare på Mac Donalds ,träffar Runar och Camilla och erbjuder på skjuts till flygplatsen nästa dag då dom skall med samma flyg som vi.

 

 

Fredagen den 31/1.

Till Kuala Lumpur.

Packar och checkar ut från det bästa hotel vi hittills hade haft. Vi får vänta på Camila och Runar som skall få ut sina flygbiljetter på resebyrån till Tioman Island där det blev strul. Försenade ger vi oss iväg då jag måste lämna tillbaka bilen senast kl.11 på flygplatsen. Körde fel flera gånger i stressen men hinner trots allt fram i tid

Det fullsatta planet tog oss på 20 minuter till Kuka Lumpur där vi tar farväl av våra vänner och sen taxi till vårt förbokade hotell. Hotellet Pudu Raya ligger ovanpå Kula Lumpurs största busstation i centrum av stan. Vi får kryssa oss i genom tusentals väntande bussresenärer. Det är en trängsel utan like, det är varmt, fuktigt och skitigt. Vårt rum 14 våningar upp luktar unket och av malmedel. Vi går ut på stan och plötsligt kommer ett störtregn som om himlen vore öppen .Vi känner oss omtumlade av alla knuffande människor över allt. Regnet upphör lika plötsligt och vi hamnar av en slump i China Town där trängseln är ännu värre. Matoset från alla stånd ligger som en tät dimma över dom otaliga krimskrams stånden och skulle någon av oss komma i från varandra skulle vi vara helt chanslösa att återfinna varan.

På kvällen går vi till Merdeka Squaqre, promenerar längst floden som genomkorsar centrum och äter på en mysig utomhusrestaurang till musikuppträdande från en närbelägen utomhus scen. Nu är det skönt och behagligt och mängder av ungdomar flanerar omkring inför det kommande nyårsfirandet. ( Kinesiska nyåret) Samad Building är nog den vackraste byggnaden jag har sett. Nu inför nyåret smyckat med tusentals lampor som i Tusen och en Natt, och är nästan en overklig syn.

Ganska sent drar vi oss hemåt i mörkret och hamnar åter i China Twon och till matoset från dom otaliga matgrillarna. Det svider i våra ögon från koleldarna och ljudet från bandkaset försäljarna överröstar allt och skär i våra öron då vi sent letar oss hem med risk  att försvinna i något bottenlöst hål i mörkret.

Lördagen den 1/2

Public holiday. Nästan allt är stängt. Alla biluthyrningar är stängda så vi tar en taxi till fågelparken och Orkide trädgården. I fågelparken får vi vandra inunder enormt stora uppspända nät där fåglarna fritt får flyga omkring. Fram på dagen blir det enormt varmt och svettigt. Lilian klagar högljutt. Vi fortsätter till Orkideträdgården och sedan till Hibiscusgården. Helt bedövade av alla vackra blommor och knäckta av värmen smiter vi in på närmsta matställe och äter en hamburgare.   

Efter ”lunchen” hoppar vi på en öppen turistbuss som kör oss runt i den vackra parken Lake Garden och sedan till Masjid Negara Moskén där vi hoppar av. Moskén har en 73 m. hög minaret som står mitt i en vattendam och har plats för 8000 människor. Moskén är stängd och vi får i stället ta en promenad till ” världens vackraste järnvägsstation ”där vi tar en öl och sedan taxi hem helt slutkörda av värmen.

På kvällen tar vi taxi till Merdeka Squere. En jättecen har satts upp vid hästpolo planen i centrum och tusentals ungdomar sitter på gräsmattan och lyssnar till en fantastisk gratisunderhållning. Det är en härlig stämning och vi njuter av underhållningen och av all ljusglans från dom enormt vackert utsmyckade byggnaderna inför det Kinesiska nyåret. I ett sagolikt skimmer strosar vi runt i folkvimlet på bilavstängda gator till sent på natten.

Söndagen den 2/2.

Genting Highlands

Efter frukost bokar vi en tur till Gentin Highlands. Vi blir upplockade av en bekväm minibuss som först tar oss till National-zoo och där jag för första gång ser en stor Orangutang. Sedan fortsätter turen till en liten fabrik där man tillverkar och säljer små tennigurer. Resan fortsätter sedan inåt landet igenom regnskogen på en slingrande motorväg upp till Genting Higlands 2000möh. Genting Higlands är ett jättekomplex med kasinon, restauranger, mängder av butiker, nöjespark och flera hotell som har byggts för rekreation och nöje för penningstarka turister och rika Malajesr. Höjden över havet gör att klimatet är svalt och behagligt. Då vi såg ut över regnskogen ångade fuktmolnen nedan för oss. Det blåser kallt och plötsligt blir vi uppslukade av moln. En konstgjord sjö med små båtar med en järnväg runt om ligger strax intill kasinot. Här finns nästan all som kan roa en familj. Vi äter lunch. Först känns maten smaklös, sedan kommer en bedövande känsla i svalg och tunga och sedan svetten och dunket i tinningarna. Med halvöppen mun och som förstenad upphör tuggandet. Jag förstår inte hur människor kan äta denna enormt starka mat. Alla runt om tycks äta med god aptit! Jag lämnar maten och tar en söt bakelse till kaffet i stället. Vid 16-tiden är vi tillbaka på vårt hotell och ringer hem till pojkarna. Allt är väl där hemma och sedan på kvällen middag på Malayisa Hotel. Lamkotletter i en nästan folktom matsal och sedan kollade vi i skyltfönster en stund innan vi gick till sängs.

Måndagen den 3/2.

Tar en shoppingrunda efter frukost och går vilse i dom jättestora innomhusvaruhusen. Träffar på några svenska ungdomar som har köpt guld i Bangkok och nu vill dom  sälja guldet här med förtjänst. Men ack vad dom bedrog sig. Ingen vill köpa deras guld och med långa näsor svär dom över Bangkoks bedragare.

För 100:- köper vi bussbiljetter till Singapore för oss båda, besöker Masjid Jame moskeen på en liten landtunga i centrum där dom båda floderna går i hop. Lilian får låna ett skynke av vakten för att skyla sina ben under besöket. Moskén  är en av Kl:s vackraste med sina vackra lökkupoler, vilar och skriver vykort på hotellet på em.

På kvällen tar vi en promenad till en restaurang i närheten av Central market vid floden  och njuter av en ”dyr middag för 120:- för två med allt”. Det är baksmälla på stan efter allt nyårsfirande. Folktomt nästan över allt. Vi vandrar runt och njuter av den behagliga kvällsluften och beundrar dom vackert belysta byggnaderna i centrum innan vi kryper till sängs

Tisdagen den 4/2.

Mot Singapore

Tidigt upp, packar och checkar ut. Släpar vårt tunga bagage med risk för livet tvärs över gatan till bussbiljettkontoet där det bakom på en sidogata bussen till Singapore står parkerad. Det var den skitigaste buss jag någon sin hade sett. Trasiga fönster, gardiner och säten svarta av smuts och sot. Vi var dom enda västerlänningar som skulle åka hela vägen till Singapore, med bussbyte vid gränsen där allt går smidigt och bra.

Sent på em. kommer vi fram och tar en taxi från busstationen till vårt förbokade hotell. Vårt hotell Metropol låg centralt strax bakom Raffels hotell. Hotelet hade medelstandard och kostade omk.350:-/natten. Det kändes som att komma till en annan värld. Här går luften att andas.

Lämnade smutsig tvätt i receptionen. Då jag kom upp på rummet räknade vi ut hur mycket tvätten skulle kosta. Vi blir chockade 750:- skulle tvätten gå på. Jag rusade ner och lyckades efter mycket bråk få tvätten tillbaka.

På kvällen äter vi Lasange på en Italiensk restaurang som smakar himmelskt efter all kryddmat. Massor av människor var ute och firade nyår. Hela den Kinesiska stadsdelen var smyckad med lampor och gierlanger. Sent på kvällen besöker vi Fudurama hotel och dricker en dyr öl i baren tillsammans med fulla Japaner och lyssnar till en bra vokalist som förgäves försöker överrösta stojet.

Onsdagen den 5/2

Efter frukost köper vi tunnelbanekort som även gäller för bussar åker vi världens modernaste tunnelbana. Här finns inget klotter och nästan ljudlöst glider den fram. Vi hoppar av i Orchad Road. Gatan kantas av fantastiska hotell och jättevaruhus. Tyvärr var dom flesta stängda p.g.a. nyårsfirandet. Några var dock öppna så vi tittar in för att kolla priserna. Att pruta och jämföra priser är inte populärt, vi blir nära på utkastade av dom oförskämda expediterna. Här kan man verkligen vraka bland alla kunder. Mängder av Japaner handlar med deras starka valuta utan prut. Vi köper en free style till Stefan och en vidvinkellins till min kamera på ett kundvänligt ställe, ”men fort skall det gå, kunderna väntar”. Efter lunch på Mc Donalds tar vi tunnelbanan till Kinesiska och Japanska trädgården någon mil norr om stan. 

På kvällen tar vi en promenad ner till Singapore River för att delta i Nyårsfirandet och se fantastiska artister som underhåller oss från en stor scen ute på floden.

Torsdagen den 6/2

Startar dagen med en köprunda i centrum. I dag har alla butiker öppnat. Köper en klocka för halva utgångspriset för 110 $, samt en räknare och en liten fickdator som present till barnen och en Sony världsradio som blir en egen present.

På em. går vi ner till Singapore River där vi tar en sighseentur på floden. Mängder av höga skyskrapor kantar flodstranden. Ursprungsbebyggelsen är nästan helt utplånad. Det är varmt och kvalmigt i luften. Singapores vita sjölejon, symbolen för staden är imponerande stor vid flodens utlopp. Dåsiga av all öl och den tryckande värmen drar vi oss på em. hem för dusch och vila.

På kvällen byter vi till finkläder och beställer en Singapore Sling på Raffels biljard room. Hotellet är helt sagolikt renoverat i ursprunglig stil, med eleganta butiker och restauranger. Här har mängder av berömdheter groggat med eller utan Lejon under biljardbordet. Efter drinken går vi till lyxhotellet Pan Pacific , där glashissen utanpå fasaden för oss upp till restaurangen på 40:de våningen. Här får vi en fantastisk utsikt över staden och beställer Fraidrice det billigaste på menyn. Som avslutning på hotellbesöket beställer vi kaffe med bakelse i den helt otroliga foajén, och för njuta av diskret pianomusik på botten av hotellbyggnadens ihåliga jätterör. Trötta och proppmätta på lyx och mat promenerar vi den korta biten hem och somnar in.  

Fredagen den 7/2.

Tar tunnelbanan så långt norrut det går för att titta på hur vanligt folk bor. Förorterna ser ut som hemma. Rent och prydligt förutom all tvätt som hänger runt balkongerna.

Åter i stan tar vi bussen till Indiska stadsdelen Little India. Här har befolkningen återskapat byggnader och miljöer från sitt ursprungs land. Det känns nästan som om vi hade kommit till Indien. Här finns många guldaffärer och guldet är billigt. Lilian skulle köpa örhängen, men min prutning gick åt skogen, så det blev inget köp. Lilian blev vansinnig, så nästa gång så skulle hon pruta själv. Hon får hon tag på nästan samma guldörhängen i ett varuhus på Orchad Road sent på em.

På kvällen klär vi upp oss till middag på Raffels Hotel. Den Indiska buffén har kryddas med för oss helt okända kryddor och för en nordbo mängder av helt okända maträtter. Det är starkt och mycket annorlunda . Buffén avslutas med olika slag söta tårtor, allt för omk. 350:- för två. Inte så dyrt. Kvällen avslutas med en drink i baren på toppen av världens högsta hotell Stamford Inn, där vi får njuta av en fantastisk utsikt över det kvällsupplysta Singapore till en Gin Tonic för 150:- ink. lång kö till hissen och en lika lång kö till baren. Men vilken utsikt och avslutning på vistelsen i Singapore.

I morgon reser vi vidare.

Till Darwin och Ayers Rock               Back                   Till min Startsida