Beijing 2013

Himmelens tempel  Ett av Pekings fem värdsarv

 

 

Kejsarens palats i denförbjudna staden

Entrén till den förbjudna staden

Ett upprustat torg i Peking gamla stad

Ett

 

 Vy från Kolkullen över den förbjudna staden

Operahuset

 

Lilian och Mats på Himmelska fridens torg

 

 

Kina resan den 1/3 2013

 

Vi hade länge haft en önskan att få komma till Kina. Plötsligt fanns det lediga platser till Peking och Shanghai med Albatross Resor.

 

Det kändes spännande och under natten till följande dag landade vi 30 resenärer mitt på dagen i Peking. Innan vi checkade in på vårt 4-stjärniga hotell besöker vi Himmelens tempel ett av Pekings fem världsarv. Vädret är kallt och ruggigt och nära noll grader.

Efter att ha installerat oss på hotellet bär det iväg med vår buss och kinesisk guide till en restaurang med runda bord för 10 gäster och med karusellbricka i mitten där maten i olika skålar åkte runt så det gäller att passa på. Det godaste går först. Ett glas öl och te ingår i menyn. Maten smakade för det mesta ganska bra. Mycket grönsaker och lite så kryddat. Att äta med pinnar var för dom flesta av oss ovant men några av oss blev till slut ganska duktiga. En gaffel fick vi som inte kunde hantera pinnarna och hade inte gafflarna funnits hade jag nog magrat ganska mycket.

Nästa dag efter en mastig frukost med mängder av konstiga rätter ger vi oss i väg i den rätt kyliga morgonen. Vår buss med en kinesisk guide tar oss till Himmelska fridens torg. Vid ingången till torget studerades vi nyfiket av en hop unga män som kallade oss västerlänningar för långnäsor? Våra väskor kollas noggrant innan vi får besöka torget. Det enorma torget vaktas av soldater med brandsläckare i fall någon skulle få lust att tända eld på sig. ”Spioner” cirkulerade runt bland besökarna och försökte snappa upp ev. fientlig propaganda från guiderna. Mao som normalt ligger i en glaskista på Maomusét här fick vi inte se då han var på restaurering

Delar av den förbjudna staden som hade öppnats för turister hade bevarats som den var för 102 år sedan. Besökarna fick titta bakom glasfönster in i dammet hur dom sista kejsarna levde .En del av husen hade börjat förfalla. Det känns märkligt att den Kinesiska revolutionen låtit bevara hela detta område.

På kvällen tar vi en runda på stan efter vår gemensamma middag. Vi avlutar med en öl på Beijing Internationella Hotell. 28 våningar upp i en roterande restaurang.

 

Vädret är vackert, till Kinesiska muren. Bussresan är ganska lång och Pekings förorter tycks alldrig ta slut. Plötsligt dyker det upp en förot med byggkranar och skyskrapor ur ingenstans. Utefter vägen besöker vi en hantverksbod som gör vackra kinesiska vaser och fat. Då vi kom fram till muren låg här och var lite snö kvar och vi får gå en bit från bussen. Det var ganska jobbigt att ta sig fram på muren och tur var det att det fanns räcken att hålla sig i. Vi hade tur med vädret och inte heller så packat med folk. Lunchen åt vi i en fattig by i närheten som smakade som vanligt. Faten vi fick äta på var extra små, så man kunde inte ta för sig så mycket per varv. På vägen tillbaka stannade vi till i Olympia byn och tog några bilder. Det 7 stjärniga hotellet i närheten såg fult ut och verkade övergivet. Olympia byn hade omvandlats till bostäder så något gott hade olympiaden fört med sig. Som avslutningsmiddag i Peking fick vi kallskuren Pekinganka.  Åt knappt något, det smakade inget vidare och vinet till maten var ingen höjdare.

 

Dag 5. Buss till Sommarpalatset en bit i utkanten av stan. Vi tar en promenad längst den isbelagda sjön och vår kinesiska guide berättar på sitt humoristiska sätt historien om parkens tillkomst och historia. Det är vackert här trots vårvintertid. Sedan buss in till stan för hutong besök och lunch hos en vanlig kinesfamilj som serverade toppengoda rökta räkor.

Att vandra runt i ”gamla Peking” som det såg ut en gång i tiden med små låga hus i trånga gränder med klängande försäljare hängande i hasorna var ganska besvärande. Vi hann även med att besöka operahuset som såg ut som ett ägg och omgivet av en vattengrav som vi vandrade runt.

Vid 17 tiden lämnade vi Beijing med expressfart i 300 km.t. mot Shanghai. Nästan som att flyga med säkerhetskontroller och allt som hör till.

 

Mats och Lilian

 

 

Till Mina stora bilder

 

Utsikten från 28-de våningen Beijing Hotel  i Bakgrunden järnvägsstationen

Till Index             Till  Shanghai        Till Beijing pictures