Shanghai

 

I 300 km.t.färdas vi den 131 mil långa sträckan under fem timmar med två stopp. Nästan hela Sveriges längd.

Vi kom fram ganska sent på kvällen och fick ett fint rum på det fyrstjärniga Greenland Jiulong Hotel tjugofem våningar upp, med utsikt över det som var kvar av den äldre bebyggelsen.

Frukosten är även på vårt hotell något förvirrande. Vi får irra runt en lång stund för att samla ihop alla ätbara tillbehör. Kl 9 står vår buss och väntar och kör oss till Shanghais ”gamla stad” med mängder av butiker och restauranger. En riktig turistfälla. Nästan som i en sagovärd att vandra runt bland dom vackra husen och trädgården intill.

Det här är inte det verkliga kina. Det kan man få uppleva på gatumarknaden bakom vårt hotell

Vår buss tar oss vidare till stadsdelen Pudong på andra sidan floden och upp på Jin Mao Tower 88 våningar upp. Världens tredje nu högsta byggnad. Utsikten mellan skyskraporna var ganska dålig i diset trots molnfri himmel.

Lunch på pråm vid floden och sedan en tur på floden.

På kvällen buss till runda bords middag och sedan blev vi som ville besöka Peace hotell avlämnade. Den gamla och berömda jazzorkestern som gav oss en riktig nostalgi tripp.

Nästa morgon sitter vi i bussen som kryper fram i en oändligt lång bilkö. Till slut kommer vi fram till staden Zhujiajiao med sina smala vattenkanaler och vackra broar. Vi besökte där en rik kines trädgård och sedan en båttur till marknadsgatan där vi även äter lunch. På kvällen blir det middag med buss på en restaurang en bit bort. Det är den kinesiska turistorganisationen som bestämmer var vi skall äta.

Nästa dag besöker vi en stor marknad i stadsdelen Pudong där helt fria priser råder. Att börja med ett skampris är ett gott råd. Vi handlar lite och sedan blir vi avsläppta i centrum på egen hand. Internationella kvinnodagen är det och massor av kvinnor är lediga. Äter en god lunch på Thai restaurang och sedan en kaffetår på Starbucks

På kvällen blir det avskedsmiddag med rissnaps på The Bund och sedan en skön promenad längst floden. Vi blir nästan bländade av alla fadasbelysta och vackra byggnader längst flodstranden och av all ljusreklam från skyskraporna i Pudong.

På vägen hem smet vi in på Peace hotel och tog ett sista farväl av Jazzorkesterrn och en gin  tonic..

Följande dag fick vi sova ut en stund innan bussen tar oss till flygplatsen. Men innan hinner vi besöka gatumarknaden bakom vårt hotell .

En riktigt bra resa blev det. Som en av mina resekamrater påpekade. Nu har vi varit framtiden!

 

  Mats och Lilian   

 

 

Till Mina stora bilder

 

 

Peace Hotel

Taj Ji Quan

 

Gatustånd i  staden Zhujiao

 

 

    

Index                           Back                   Too Pictures